De langetermijnrente staat historisch laag. De Belgische tienjaarsrente staat nu op het laagste niveau ooit en zakte tot min 0,392 procent. Het was van midden augustus vorig jaar geleden toen de Belgische tienjaarsrente tot -0,391 procent zakte. Een negatieve rente betekent nu dat indien België vandaag op lange termijn leent, de overheid minder moet terugbetalen dan wat ze krijgt.
De grote winnaar in dit verhaal is de Belgische staatskas, die bij uitgifte van obligaties aan het voordeligste tarief ooit zal kunnen lenen.
Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Hoewel de Belgische staat goedkoop kan lenen, zal de consument wat dieper in de buidel mogen tasten om een woning te kopen want investeerders en jonge gezinnen duwen de woningprijzen omhoog.
De vastgoedprijzen blijven stijgen en dan wetende dat woningen in ons land al licht overgewaardeerd zijn. Vooral in augustus (+13,4%) en september (+19,9%) noteerden de notarissen fors meer vastgoedtransacties dan in dezelfde maanden vorig jaar, de heropbloei na de corona lockdown eerder dit jaar is hier niet vreemd aan.
Wie dacht dat corona de schok zou zijn die aanleiding zou geven voor een prijscorrectie, is er aan voor de moeite. Investeerders zijn duidelijk op zoek naar veilig rendement, want dat er een economisch onweer aankomt is duidelijk. Wie dan weer een gezinswoning zoekt, kan genieten van een lage rente, maar zal zijn woning wel aan een duurdere prijs moeten kopen vergeleken met een aantal jaar geleden. Als we slechts een jaar teruggaan dan merken we al een stijging op van 5,5 procent. Voor een appartement moest u zelfs 6 procent meer betalen vergeleken met vorig jaar.
Dit gezegd zijnde, de prijzen zouden wel eens opnieuw kunnen dalen, want indien de werkloosheid en het aantal faillissementen toenemen, zal het aantal aankopen verminderen omdat iedereen voorzichtiger zal worden.